Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Jane


Ένα από τα αγαπημένα μου progressive rock συγκροτήματα από τη Γερμανία που εκπροσωπεί παράλληλα και το Γερμανικό krautrock. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο post, τους Γερμανούς δε τους συμπαθώ καθόλου. Το μόνο που μου αρέσει από τη χώρα τους είναι, είτε τα αυτοκίνητα τους π.χ bmw, είτε η μουσική που είχαν στη δεκαετία των 70’s.
Οι Jane είναι από  το Αννόβερο και δημιουργήθηκαν το 1970. Ένας από τους ιδρυτές τους ο Peter Panka δυστυχώς έφυγε το 2007 από την επάρατη νόσο. Ο Panka  ήταν ο τραγουδιστής και drummer του συγκροτήματος, η φωνή του οποίου είχε μια ιδιαίτερη χροιά και αυτό έκανε τα τραγούδια με αγγλικό στίχο να ακούγονται περίεργα. αφού εκτός των άλλων δεν είχε και τη καλύτερη προφορά.

Η μουσική τους μπορεί να χαρακτηριστεί  από στοιχεία hard rock αλλά πιο μελωδική, ενώ σε πολλά σημεία της γίνεται σύγκριση με τους Pink Floyd. Θεωρούνται μαζί με τους Eloy από τα μεγαλύτερα progressive συγκροτήματα στη Γερμανία και κυρίως της Krautrock.

Αριθμούν 17 studio albums με κυριότερα τα: Together (1970), Jane III (1974), Fire,Water,Earth and Air (1976) και Age of Madness (1978)  τα οποία έχω αγοράσει, ακόμα και αν ορισμένα ήταν ακριβά και δύσκολο να τα βρει κανείς ( τώρα πάντως βλέπω αρκετά στα ράφια των καταστημάτων).  Ας τους απολαύουμε στα παρακάτω video.
Το Daytime από το Together όπως και το Spain από το ίδιο album






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου