Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Yes

Θεωρούνται και όχι άδικα ως ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα progressive group. Για την ακρίβεια μπορεί να πει κανείς ότι είναι η απόλυτη progressive μπάντα. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται το φιλαράκι μου με το mini cooper και τις τρελές γνώσεις σε θέματα μουσικής όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερο post. Δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του '60 (το 1968) από τον Jon Anderson αλλά η ψυχή του συγκροτήματος ήταν ο Peter Banks (κιθαρίστας) .

Στα πρώτα τους βήματα ως μπάντα, ήταν εμφανής η επιρροή που είχαν  από ψυχεδελικά συγκροτήματα . Όταν έγινε μέλος ο Steve Howe, το συγκρότημα άρχiζε να αποκτά τη δική του ταυτότητα με κατεύθυνση πια το progressive, ανακαλύπτοντας τον ήχο που θα τους έκανε γνωστούς σε όλο το κόσμο. Στη πορεία, το συγκρότημα άλλαξε πολλές φορές τη σύνθεση με πάνω από 16 άτομα να έχουν περάσει απο τη παρέα του, ενώ μετά τη δεκαετία του '80 άλλαξε και το μουσικό ύφος του.

Η χρήση του συνθεσάιζερ και γενικά των πλήκτρων ήταν το σήμα κατατεθέν τους και το δυνατό τους σημείο από τα πρώτα τους album, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζαν πάντα τα εξώφυλλα τους που τα σχεδίαζε ο ζωγράφος Roger Dean, που σχεδίασε και το γνωστό logo τους. Γενικά, οι Yes ήταν της υπερβολής, γνωστοί για τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια τους , για τα μεγάλα album , ακόμα και για τις μεγάλες συναυλίες, ενώ αποτέλεσαν κάτι σα σχολή για τους μελλοντικούς μουσικούς αφού αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και θαυμασμού για τις μουσικές τους ικανότητες. Ας τους απολαύσουμε .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου