Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Socrates Drank The Conium


Socrates
Ήρθε η ώρα να παινέψουμε και τη δική μας μουσική με ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά progressive rock συγκροτήματα τους Socrates Drank The Conium πιο γνωστοί ως σκέτο Socrates οι οποίοι ξεκίνησαν το 1969. Η πορεία τους μόνο εύκολη δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού σε μια Ελλάδα της χούντας, το συγκεκριμένο είδος μουσικής δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό από μία συντηρητική κοινωνία, ξέχωρα από τα όποια εμπόδια μπορεί να έβρισκαν στο δρόμο τους όπως π.χ η δυσκολία για ακουστικά ερεθίσματα από αντίστοιχα ξένα συγκροτήματα.  Το συγκρότημα στην αρχική του σύνθεση αποτελούνταν από τους Γιάννη Σπάθα (κιθάρα),  Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο) και Ηλία Μπουκουβάλα (drums) ενώ έπαιζαν κυρίως covers από γνωστά συγκροτήματα της εποχής όπως οι Cream, Led Zeppelin, Jimi Hendrix Experience. Το ταξίδι τους στη μουσική ξεκίνησε στα νυχτερινά club της Αθήνας και κυρίως το Κύτταρο στα οποία δημιούργησαν και το όνομα τους.

Με τη δισκογραφική Polygram κυκλοφόρησαν τα εξής άλμπουμ το Socrates Drank The Conium (1972 Το μοναδικό με τον Μπουκουβάλα) το Taste of Conium (1972) με ντράμερ τον Γιώργο Τρανταλίδη και δεύτερη κιθάρα τον Κώστα Δουκάκη ενώ το 1973 κυκλοφόρησαν το On the Wings. Ο επόμενος δίσκος (1976 Phos) θα έχει και την υπογραφή του μεγάλου Βαγγέλη Παπαθανασίου και περιλαμβάνει  μεγάλες επιτυχίες όπως το Starvation , Mountain, Killer, Time of Pain, ενώ πούλησε πάνω από 300.000 αντίτυπα στο κόσμο.

Στη συνέχεια συνεργάστηκαν με άλλη δισκογραφική εταιρία (MINOS) και έχοντας άλλη σύνθεση κυκλοφόρησαν το Waiting for Something (1980), Breaking Through (1981) ενώ το 1983 θα κυκλοφορήσουν το Plaza στη Virgin.
Για μένα τα album και τραγούδια που ξεχωρίζω είναι αναμφισβήτητα, το Phos, το Waiting for Something, και το On the Wings ενώ από κομμάτια σίγουρα όσα έγραψα πιο πάνω όπως επίσης και τα DestructionEvery Dream Comes to an End, Jenny and Penny, Stray Dogs.

Μη σας κουράσω άλλο με ιστορικά στοιχεία ας απολαύσουμε μουσική...



1 σχόλιο:

  1. μεγάλη ροκ μπάντα που αγαπω μαζι με τους last drive έφεραν τον δυνατό ροκ ήχο στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή