Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Uriah Heep - Heavy Progressive

Uriah Heep
Uriah Heep ένα συγκρότημα θρύλος το οποίο δεν ανήκει ακριβώς στη progressive σκηνή αλλά περισσότερο στο classic rock. Μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει στο heavy prog rock από πλευράς progressive αφού διαθέει τέτοια στοιχεία αλλά όπως και να το κάνουμε το όνομα και τη καριέρα το έκαναν ώς κλασικό συγκρότημα της ροκ μουσικής.

Δημιουργήθηκαν το 1969 από τους Spice των David Garrick (μετέπειτα Byron) και Mick Box ενώ το όνομα τους το πήραν από έναν χαρακτήρα του Charles Dickens από το έργο David Copperfield.

Κύριο χαρακτηριστικό στον ήχο τους τα πλήκτρα από τον Ken Hensley και οι δυνατές φωνητικές ερμηνείες από τον Byron (δυστυχώς πέθανε το 1985). Μαζί με Led Zeppelin, deep Purple και Black Sabbath (ίσως και αρκετούς ακόμα) έφεραν στο προσκήνιο τον ήχο της σκληρής ροκ μουσικής (hard rock) και προετοίμασαν το έδαφος για τη μέταλ μουσική.

Μέχρι στιγμής στο ταξίδι της μουσικής τους έχουν κυκλοφορήσει είκοσι τέσσερα studio albums με τα πρώτα να είναι πραγματικά αριστουργήματα όπως το Salisbury, Look at Yourself, Demons and Wizards, The Magician's Birthday.Γενικά δε μπορεί κανείς να βρει album τους ειδικά την εποχή των 70's που να το κυκλοφόρησαν μόνο και μόνο για να βγάλουν φράγκα. Προσωπικά έχω τα πρώτα 7 άλμπουμ τους από τα οποία ξεχωρίζω ακόμα περισσότερο αυτά που έφραψα παραπάνω.

Ας ακούσουμε μερικά κομμάτια που άφησαν εποχή......







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου