Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Jethro Tull

Το απόλυτο δημιούργημα του Ian Anderson ένα συγκρότημα εκκεντρικό στη σκηνή, με πολλά φωνητικά, πολύ ακουστική κιθάρα, και το μαγικό φλάουτο του Ian.  Βρετανικό group που δημιουργήθηκε το 1967 με στοιχεία blues, folk, hard rock art rock και ότι άλλο κατέβαζε ο νους του Anderson. Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο google θα βρείτε πολλές πληροφορίες, ειδικά σε ξένα sites, για τους Jethro Tull οπότε μη κάτσω να γράψω στοιχεία για τη βιογραφία του συγκροτήματος (είναι και τεράστια) και ας αφιερώσω το άρθρο σε album και τραγούδια που πρέπει να ακούσετε.
Ξεκινάω λοιπον με ένα από τα πιο γνωστά και φοβερά album τους το thick as a brick (1972) το οποίο αποτελεί σταθμό στο progressive rock αφού έχει πολλές εναλλαγές στο ρυθμό (κάτι σύνηθες στο progressive) και πολλά νέα όργανα έχουν προστεθεί (π.χ ξυλόφωνο).
Το κομμάτι ήταν τόσο μεγάλο που αναγκάστηκαν να το κόψουν στη μέση για να χωρέσει σε βινύλιο.

Δεύτερο εκπληκτικό album το aqualung (1971) με το ομώνυμο κομμάτι και το locomotive breath να ξεχωρίζουν αφού τα ξέρει όλος ο κόσμος. Τρίτο άλμπουμ Heavy Horses (1978)  άλλο ένα πολύ ωραίο album με στοιχεία folk μαζί με το songs from the wood (1977)

Από τραγούδια είναι πραγματικά παρα πολλά αυτα που μου αρέσουν και δε ξέρω τι να πρωτοπροτείνω. Ενδεικτικά θα γράψω πέντε με έξι. Ξεκινάω  Too old to rock n Roll too young to die, living in the past, songs from the wood, the whistler και jack in the green.
Γενικά οι Jethro Tull είναι ένα  συγκρότημα με πολύ ιδιαίτερο ήχο και στυλ. Μη περιμένετε να ακούσετε τις απότομες ροκιές ή τίποτα τρελα σόλο σε κιθάρα αλλά ένα είδος μουσικής για να χαλαρώνετε με ένα ουισκάκι στο χέρι να έχετε χαμηλώσει τα φώτα είτε να τα έχετε σβήσει (κάνετε οικονομία και στο ηλεκτρικό ρεύμα έτσι) και να αφήνετε τον εαυτό σας να τον συνεπάρει το φλάουτο του Ian.

Ώρα και για κομμάτια :




1 σχόλιο:

  1. φίλτατε , να προσθέσω και το stand up, για μένα είναι δισκάρα.Έχει μια πάρα πολύ καλή διασκευή σε μπαχ bouree και αν ακούσει κάποιος προσεκτικά το We Used to Know θα καταλάβει από μου προέρχεται το γνωστό σε όλους Hotel California. Επίσης το επικό και μη εμπορικό back to the family αξίζει πολλά ακούσματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή